Zašto zubar u Hrvatskoj?

  • Cijene niže 50-80% nego u zemljama EU
  • Koristimo isključivo vrhunske materijale
  • Tisuće zadovoljnih pacijenata iz čitave Europe

Zatražite besplatnu ponudu


Konzervativna stomatologija

Konzervativna stomatologija

Što je konzervativa

Temelj stomatologije je liječenje zubi, a grana koja se time bavi, konzervativa, je temeljna grana. Cilj konzervative su zdravi, lijepi i funkcionalni zubi, što se postiže liječenjem i popravkom zuba, korijenskih kanala, ispunama i čišćenjem zubnog kamenca.

Liječenje karijesa

Zubni karijes je infekcija koju uzrokuje zajedničko djelovanje bakterija u usnoj šupljini i hrane bogate ugljikohidratima. Bakterije razgrađuju hranu (šećer), pri čemu nastaju kiseline koje smanjuju pH vrijednost. Kada se pH vrijednost snizi (5,2 - 5,5) kiseline počinju rastapati caklinu što uzrokuje karijes. Nakon što je karijes otkriven stomatolog ga uklanja kako bi došao do zdravih dijelova zuba. Plitke karijese se može ukloniti primjenom fluorida dok dublje treba ukloniti mehanički. Nakon uklanjanja zub treba ispuniti kako bi se zaštitila pulpa te kako bi zub bio funkcionalan.

Liječenje karijesa

Ispuni

Ispuni se koriste kada je karijes uništio zub i kada se žele zamijeniti stare klasične plombe (amalgamski ispuni). Najtrajniji zubni ispun je keramički ispun koji je vrlo otporan, dugotrajan ali i estetski najprihvatljiviji pošto je jedva vidljiv. Klasična plomba (amalgamski ispun) je jednostavno i brzo rješenje, no amalgam se sve rjeđe koristi u modernoj stomatologiji radi dokazanog štetnog djelovanja, ali i estetike.

Inlay i onlay

Inlay je nadomjestak vrlo sličan ispunu, a nadomješta dio krune zuba. Ako nadomješta samo gornju plohu zovemo ga inlay, a ako nadomješta gornju i postranične plohe onda ga zovemo onlay.

Liječenje korijena zuba (endodoncija)

Endodoncija

Ispod cakline zuba nalazi se zubna pulpa (zubni živac). To je meko tkivo koje sadrži krvne žile i živce. Nakon karijesa ili loma zuba bakterije mogu ući u korijenski kanal i tada pulpa odumire. Ako se na vrijeme ne liječi upala se može proširiti na kost. Kada se zubna pulpa inficira ili ošteti u njoj se ubrza protok krvi i poveća stanična aktivnost, što uzrokuje povećanje tlaka koji se ne može smanjiti nego izaziva bol. U ovom slučaju više ne pomaže liječenje karijesa nego se mora liječiti pulpa.

Čišćenje zubnog kamenca

Ukoliko se naslage plaka ne odstranjuju, one postaju sve deblje, te zajedno s taloženjem mineralnih soli iz sline postupno stvaraju čvrste nakupine kamenca koji okružuje zube i time pogoduju nastanku bolesti paradonta. Zubni kamenac se odstranjuje ultrazvučnim aparatom koji svojim vibracijama bezbolno i brzo čisti zubni kamenac, a trajanje ovisi o količini kamenca. Nakon što se očisti kamenac, zubi se poliraju posebnim aparatom koji pod pritiskom zraka uz hlađenje vodom šprica sitne čestice praha različitog okusa na površinu zuba mehanički ih čisti od mekših zaostalih naslaga i pigmentacija. Površina zuba treba ostati glatka jer se na nju teže sakupljaju nove naslage kamenca.