Zašto zubar u Hrvatskoj?

  • Cijene niže 50-80% nego u zemljama EU
  • Najbolji zubni implantati s doživotnom garancijom
  • Hrvatski implantolozi su jedni od najboljih u Europi

Zatražite besplatnu ponudu


Implantologija - Zubni implantati

Što je implantat

Zubni implantati u Hrvatskoj

Dentalni implantat je nadomjestak od titana (biokompatibilan materijal) koji se ugrađuje u gornju ili donju čeljust pacijenta kao zamjena za korijen izgubljenog zuba.

Titan se koristi zbog svoje biološke neutralnosti, jer je vrlo važno da tkivo prihvati ugrađeno strano tijelo. To se događa tijekom perioda oseointegracije (najčešće 2-6 mjeseci), kada implantat srasta s kosti. Ukoliko nema dovoljno koštane mase, moguće ju je obnoviti pomoću umjetne kosti prije ugradnje implantata ili putem transplantacije. Prilikom ugradnje implantata i postavljanja krunice, susjedni zdravi zubi se ne oštećuju.

Kada se koriste implantati

Implantatima se rješava nedostatak jednog ili više zubi, pri čemu implantat služi kao nosač za protetske nadomjestke. Implantati su omogućili pacijentima koji su zbog bilo kojeg razloga izgubili svoje zube, da ih zamijene novima.

Ukoliko nedostaje jedan zub

Zubni implantati su najbolja zamjena za vlastite zube

Ukoliko nedostaje jedan zub, ugrađuje se implantat, nadogradnja i krunica. Ovisno o pacijentovoj zdravstvenoj situaciji implantat se može ugraditi u kost i opteretiti odmah nakon toga krunicom. U tom slučaju se na implantat stavlja privremena protetska nadogradnja i privremena krunica koje se kasnije zamjenjuju trajnima. Postavljanjem trajne krunice zub poprima potpuno prirodan izgled, te praktički nije moguće uočiti razliku između njega i ostalih prirodnih zubi.

Ukoliko nedostaje više zubi

Ukoliko nedostaje nekoliko zubi, implantati služe kao nosači mosta. Pri tome se može koristiti kombinacija prirodnih zubi i implantata kao nosača. Mostovi na implantatima se trajno učvršćuju nakon čega se više ne vade.

Potpuna bezubost

Implantologija u Hrvatskoj

Ako se radi o potpunoj bezubosti, rješenje je most na implantatima ili proteza pričvršćena za implantate. Most na implantatima je fiksan, izgleda prirodnije od proteze i u pravilu je puno bolje rješenje. Ukoliko postoji mogućnost ugradnje više implantata po čeljusti (6-8) koji su statički dobro raspoređeni, radi se fiksni most. Ukoliko je moguće ugraditi samo manji broj implantata (npr. zbog prevelikog nedostatka kosti koju se više ne može nadomjestiti) radi se polufiksni rad na implantatima. Tada se ugrađuju 2 ili 4 implantata na koje se veže proteza. Proteza učvršćena na implantatima je daleko čvršća od obične proteze, no i dalje može se vaditi radi održavanja i čišćenja.

Postupak ugradnje

Ugradnja implantata odvija se pod lokalnom anestezijom i potpuno je bezbolna za pacijenta. Iako se radi o jednoj od najsloženijih stomatoloških terapija, uspješnost zahvata je vrlo visoka (preko 97%). Svi naši doktori koji rade implantologiju su specijalisti oralne kirurgije s dugogodišnjim iskustvom.

Trajnost implantata

Trajnost implantata je najčešće doživotna, a problem se može pojaviti kod eventualnih upala. Vrlo je važno redovito održavati oralnu higijenu nakon implantacije prema uputama implantologa.

Kontraindikacije

Kontraindikacije se javljaju rijetko, najčešće kod težeg stupnja osteoporoze.

Više o zubnim implantatima

Implantologija u Hrvatskoj

Općenito gledajući, implantologija je grana stomatologije koja se najbrže razvija. Hrvatski implantolozi ubrajaju se u sam vrh svjetske implantologije. Stomatološki fakultet u Zagrebu poznat je produciranju najboljih europskih i svjetskih stručnjaka kako u implantologiji i oralnoj kirurgiji, tako i u stomatologiji općenito.