Zašto zubar u Hrvatskoj?

  • Cijene niže 50-80% nego u zemljama EU
  • Koristimo isključivo vrhunske materijale
  • Tisuće zadovoljnih pacijenata iz čitave Europe

Zatražite besplatnu ponudu


Pedodoncija (dječja stomatologija)

Pedodoncija u Hrvatskoj

Što je pedodoncija

Dječja stomatologija proučava zbivanja u usnoj šupljini djeteta, a njena preventivna uloga osigurava i provjerava pravilan rast i i razvoj dječjih zuba. Bitno je da se pravovremeno otkrije i liječi svako oboljenje kako bi se spriječio njegov loš utjecaj na usta i cijeli organizam.

Prvi posjet

Povjerenje djece nije lako zadobiti, treba se stalno truditi i pri svakom susretu graditi dobar odnos između djeteta i stomatologa. Dobar dječji stomatolog zadobiva i zadržava dječje povjerenje. Prvi susret djeteta sa stomatologom trebao bi biti susret upoznavanja, bez zahvata. Nepoznati aparati i zvukovi mogu preplašiti djecu. Dijete u prvom posjetu stomatologu ne bi trebalo osjetiti bol kako bi slijedeći put, kada bi možda trebao uslijediti zahvat, došlo bez ikakvog straha.

Prevencija

Prevencija

Suradnja stomatologa i roditelja važna je kako bi se smanjio strah kod djeteta ali i kako bi se izbjegle neugodne situacije za roditelje i liječnika. Edukacija roditelja igra veliku ulogu u prevenciji karijesa i ostalih bolesti. Najmlađim pacijentima zubi se premazuju preparatima fluora kako bi se spriječio karijes od najranije dobi. No ako se karijes ipak pojavi važno je da se i mliječni zub plombira jer karijes uništava dio mliječnog zuba te ga pomiče što dovodi do njegovog nepravilnog položaja. Kako bi prvi trajni zubi ostali zdravi oni se mogu zaštititi pečačenjem udubina zuba (fisura) tekućim kompozitom koji sprečava nakupljanje hrane a time i pojavu karijesa.

Ortodontski aparatić

Ozljede zuba

U slučaju da zubi ipak poprime nepravilan položaj, mogu se ispraviti ortodontskim aparatićem. Pravodobno otkrivanje nepravilnosti je vrlo bitno, a prvi preventivni pregled trebalo bi obaviti u dobi od 7 godina, kako bi se uvjerili da se zubi i kosti čeljusti skladno razvijaju. Tijekom školske dobi može se preventivno djelovati i ispraviti položaj zubi i razvoj čeljusti.

Ozljede

U dječjoj dobi vrlo su česte ozljede zuba. Riječ je o različitim prijelomima krunice i korijena te o izbijanju zuba. U takvom slučaju vrlo je važno što prije doći stomatologu o čemu ovisi i uspješnost tretmana koji slijedi.

Ako se djeca kojima su počeli nicati prvi trajni zubi aktivnije bave sportom preporučuje im se izrada individualnih štitnika po mjeri (udlaga) koji mogu biti u različitim bojama. Štitnik za zube ne smeta prilikom disanja i govora te vrlo dobro prianja. Da bi se izradio štitnik zubi moraju biti zdravi.