Zašto zubar u Hrvatskoj?

  • Cijene niže 50-80% nego u zemljama EU
  • Koristimo isključivo vrhunske materijale
  • Tisuće zadovoljnih pacijenata iz čitave Europe

Zatražite besplatnu ponudu


Ortodoncija u Hrvatskoj

Ortodoncija

Što je ortodoncija

Ortodoncija je grana stomatologije koja se bavi ispravljanjem nepravilnog položaja zubi kao i nepravilnog odnosa među čeljustima.

Ljepota i zdravlje

Nepravilan položaj zubi nema samo estetski utjecaj, pa prema tome ni ortodoncija nema samo estetsku ulogu. Osim lijepog osmjeha ortodontska terapija pridonosi i skladnijem profilu lica te pravilnom žvakanju. Uz izgled poboljšava se govor i mogućnost čišćenja, čime se smanjuje mogućnost nastanka karijesa.

Ortodontske nepravilnosti mogu biti nasljedne ili stečene. Pravodobno otkrivanje nepravilnosti je vrlo bitno, a prvi preventivni pregled trebalo bi obaviti u dobi od 7 godina, kako bi se uvjerili da se zubi i kosti čeljusti skladno razvijaju. Tijekom školske dobi može se preventivno djelovati i ispraviti položaj zubi i razvoj čeljusti.

Ortodontski aparatići

Ortodontski aparatići

Ortodontski aparati mogu biti mobilni i fiksni, a njihov izbor se temelji na dijagnozi i dobi pacijenta. Nepravilnosti se kod djece liječe mobilnim i fiksnim aparatima, a kod odraslih se koriste isključivo fiksni. Tijekom terapije mobilni aparati se svakodnevno stavljaju i vade dok fiksni stoje na zubima sve do kraja ortodontske terapije.

Mobilni aparati u jednom komadu koriste se za ispravljanje odnosa gornje i donje čeljusti, a aparat se nosi 14-16 sati dnevno. Terapije mobilnim aparatom kod djece sve se više svode na kratko vremensko razdoblje intenzivnog rasta i razvoja tijekom puberteta, nakon čega se preferira fiksni aparat.

Fiksni aparatići

Različite boje

Kod fiksnog aparata ortodontske bravice koje se lijepe na zub mogu biti načinjene od različitih materijala (metal, keramika ili plastika), a mogu biti i prozirne. Ligature (gumice) koje povezuju žicu i bravicu mogu biti u različitim bojama što je svakako estetski prihvatljivije od standardnog aparata. Ligature se mogu mijenjati, a boje se mogu i kombinirati. Fiksni aparat može biti i nevidljiv ako se postavi s unutarnje strane zubi.